fredag 26 december 2008

Frågelådan

Då var det dags för frågelådan igen eftersom en ny fråga kommit in - Spännande!

"Vem fan är Kristi Brud egentligen? Och vad var hennes roll i hela Knutby-röran? /Lisa"

Personligen tycker jag att det här är en väldigt bra och intressant fråga eftersom jag själv undrat över det mycket länge. Det var en mycket knepig fråga och det krävdes att man grävde en del ner i Wikipedias arkiv för att reda ut alla begrepp. Men här har jag gjort ett helhjärtat försök för att göra det så förståeligt som möjligt. Här kommer då svaret:

Begreppet Kristi brud: Kristi brud är egentligen inte en person även om det låter så. Det är en metafor för den kristna kyrkan. Det kommer sig av att Bibeln jämför kärleken mellan Jesus och de kristna med kärleken mellan ett gift par. Svårare än så var det alltså inte.

Åsa Waldau: Åsa Waldau är det "riktiga" namnet bakom Kristi brud. Hon är pastor och sångerska. Hon jobbade tillsammans med Helge Fossmo (knutbymördaren) och ett gäng andra i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Anledningen att hon fått namnet Kristi brud är därför att hon officiellt gift sig med Jesus. Hon bär en ring med sju diamanter som bevis på sin förlovning med Jesus. Ett år senare sägs hon ha skrivit ner Tirsaprofetian som ett budskap från sin brudgum. Detta förnekar hon själv och hävdar att Helge Fossmo är mannen bakom profetian.

Inblandning i morden: Under knutbymorden var det hennes yngre syster Alexandra Fossmo som mördades. Därav blev mediabevakningen av Åsa Waldau skyhög och det var här hon fick namnet "Kristi brud". (I församlingen kallas hon Drottning Tirsa, bevis på att hon skrev profetian måhända?) Nåväl, här kommer i varje fall profetian in i bilden. Profetian har analyserats av bland annat lingvister för att ta reda på om Åsa Waldau i själva verket skrev de vägledande SMS:en till mördaren eller ej. Vad profetian innehåller är oklart men den används flitigt i församlingen. Den måste ju innehålla någon form av koppling till att någon ska dö eftersom den använts i mordutredningen. Självklart vill församlingen skylla situationen på Helge Fossmo.

Slutsats: Kristi brud är inte dömd för någonting i Knutbymorden. Dock har hon gift sig med Jesus så det verkar ju inte helt omöjligt att hon skrivit en profetia. Och om den profetian innehöll något som har med morden att göra, ja det är ju svårt att avgöra. Hursomhelst var hon släkt med den mördade och kollega till mördaren. Det är väl ungefär den inblandning man med säkerhet kan säga att hon har haft.

Källa: www.susning.nu www.wikipedia.se

Jag hoppas att du känner att du fått ett bra svar, hojta annars igen! Jag gör ett nytt försök tills jag knäckt koden, jag lovar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Eftersom hon gift sig med Jesus verkar det inte omöjligt att hon inte har alla hästar i hagen skulle jag vilja säga. ;)

Ang. Julen: Ja, släktingarna var/är lite för många och jobbiga men blod är väl trots allt tjockare än knäcksmet eller hur var det..?