onsdag 3 september 2008

Den icke existerande medelklassen

Nu har det slagit mig vad problemet är. Indien har ingen medelklass. Det är sant. Man är antingen fattig eller rik. 75% fattiga och 25% rika skulle jag tro att fördelningen ligger på. Jag tillhör den senare nämnda gruppen. Man kan tycka att medelklassen är tråkig. Tråkig i sin volvos, i sina villor med sina två barn och Ica-kassar. Så kanske jag också tyckte en stund men medelklassen är det som talar om att ett lands ekonomi är stabil. Det är den som talar om att staten har lyckats. En stor medelklass innebär att staten tar hand om sina invånare, att arbetslösheten är låg och att det finns ett socialt skyddsnät. Direkt när man lämnar en del att släpa efter i gyttjan ökar den delen lavinartat.
Det är när medelklassen rasar man ska börja oroa sig för sitt land.

Nog om mina socialistiska utlägg. Idag firar hinduerna Ganesh som förövrigt är vishetens gud. Jag och Ina, liksom många andra på kontoret, håller oss undan. Dels för att vi inte är hinduer och dels för att det under sådana här tillställningar är lätt att bli bestulen alternativt nedtrampad. I morse väcktes jag dock av sång och musik och doften av mycket och stark mat. Min f.d. religionslärare Lisa hade troligtvis blivit alldeles till sig. Jag skulle även tippa att upprymdheten hos Jahnke hade varit ungefär densamma men på ett mer... behärskat sätt.

Nåväl, vi hörs.

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt att höra att du hittat ägaren till svansen, ingen anledning att oroa sig nu. :) Själv så är jag sjuk idag och jag får besök av gamla efterskole vänner imorgon, ingen bra idé att sjuka ner sig nu. Rasmus har kommit hem, tidigt och bra tyckte jag. :) Nu sitter vi i sofan och myser.. eller han mytser och jag sitter med datorn i knät. :P

Jag saknar dig och ditt härliga skratt. Hoppas du trivs.
Pussar <3