onsdag 29 oktober 2008

Diwali - Deepawali 2008

Diwali har just firats/firas av indierna. Det är den största festivalen på hela året och den kommer att pågå i ett obestämt antal veckor. Men vår lördag - tisdags ledighet är i varje fall över och därför vill jag påstå att själva huvuddelen av Diwali också är över.
Vad är då Diwali? - Diwali eller Deepavali som högtiden också kallas är "The lightning festival" alltså Ljusfestivalen men beskrivs oftast som nyår. Man kan till och med höra det på gatorna. Förutom "Happy Diwali" gastas det även en hel del "Happy new year" även från indierna själva. Jag trodde länge att nyårsgrejen var något man hittat på för att förklara för utlänningar ungefär vad det är.

Vad händer under Diwali? - Diwali är egentligen svårt att förklara - det bör upplevas. Men jag ska göra ett försök genom att lista huvuddragen i denna festival.

- Familjehögtid med mat. Diwali är en familjehögtid där släkt och familj återförenas och äter en massa mat tillsammans. Dvs. lite likt julafton hemma i Sverige. Jag har kolleger som tagit ledigt i en hel vecka för att resa långväga hem till sin familj och fira Diwali.

- Ljus och utsmyckningar. Det kallas intet för intet Ljusfestivalen. Överallt tänds levande ljus i mängder. Utanför dörrar, på balkonger, på gator, hemma, i trappuppgångar. Bokstavligt talat överallt på alla tänkbara sätt. Även de allra allra fattigaste ser till att skaffa sig ett ljus som de tänder på gatorna där de bor. Vemodigt vackert på något vis. Det dräller även av sandmålningar under Diwali. Utanför varje dörr där det bor en indier, i varje trappuppgång i ett indiskt hus och i varje indisk butik finner man en sandmålning. Dessa görs av kvinnorna och ALLA kan och ALLA är i princip konstnärer. Som om det inte vore nog gör de en ny varje dag(!). Rislampor eller speciella tyglampor är också populära under Diwali. Dessa hänger oftast på balkongarna. Hos de som har en trädgård kan man se lampdekorationer som jag tycker är mer eller mindre hysteriska. De blinkar i otakt i blått, rosa, gult, grönt, lila, turkost, orange och alla möjliga och omöjliga färger...
- Raketer och crackers. Raketer är trevliga. De lyser konstant upp himlen här, från det att solen går ner till att den går upp igen. (24 timmar om dygnet låter det ungefär som att Iron Maiden och Metallica skulle ha en gemensam konsert i ett betonggarage samtidigt som alla europas storstäder firar av sina nyårssmällare - samtidigt!). Åter till saken. Crackers är mindre trevliga. Crackers är små chinapuffs-liknande smällare som förökar sig när de smäller. Indierna har tyvärr för vana att lägga ut band av crackers på de allmänna vägarna och fyra av när bilar kör över eller ännu värre - när folk passerar gåendes. Detta är livsfarligt men det verkar de inte bry sig om. Ännu värre är det när de kastar crackers efter bilar och mopeder. Det är särskilt vanligt om man är utlänning och det hände min vän Iman igår. Smällaren small precis under hans moped och jag trodde såklart att han skulle förlora både det ena och det andra men tack och lov gick det bra. Detta är också anledningen till att de flesta utlänningar håller sig inomhus under festligheterna..
Hur firade då jag Diwali? - Igår blev jag och min kollega/vän Christhoph hembjudna till Imans lägenhet. Han och flickvännen Inabat (min rumskamrat) bjöd på rysk middag. Mycket smarrigt. Därefter kom grannen in och frågade om vi inte ville skjuta lite raketer med honom och det ville vi ju såklart. Resten av kvällen satt vi på balkongen med tända ljus och blickade ut över staden och floden och såg alla andras raketer och ljus och det var mycket vackert. Lyskvällen i Söderhamn gånger 10 000 ungefär. Vi hade även egna, röda tomtebloss som vi signalerade med lite från balkongen. Och så var Diwali över för denna gång.


Happy Diwali!

Inga kommentarer: